تازهترین خبرها از
رادیو زمانه:
لیلا صلاحی ــ سینمای هالیوود با بهرهبرداری از قصهها چه تأثیری بر مخاطبان میگذارد و چگونه این کار را میکند؟
محمدرضا نیکفر − هم در پیشروی و هم در توقف نسبیِ جنبش چه منطقی عمل میکند؟ این گفتار ویدئویی به این پرسش میپردازد. نکتهای که در اثبات آن میکوشد وجود یک انسداد دوگانه است، هم در سوی جامعه، هم در سوی رژیم.
آیا جنبش زن زندگی آزادی جنبشی جهانروا است و برای جهانیان پیامی دارد؟ یا جنبشی محلی است، زادهی جایی معین در جهان و متمرکز بر شرایط زیست مردمان یک سرزمین؟
امیرعطا جولایی - خودسوزی ششمین فیلم تارکوفسکی را میتوان به عنوان واکنش او به جهان درک کرد. او به فاعلیتی ارجاع میدهد که معتقد است جهان اختهشده از او دریغش میکند.
سخنان بنسلمان در باره نزدیک بودن زمان توافق نهایی عربستان سعودی و اسرائیل را وزیر خارجه اسرائیل هم تایید کرد.
در آستانه سالگرد کشته شدن جواد حیدری در قزوین، به خانه بازماندگانش حمله کرده اند، دست به ضرب و شتم زده اند، و اینترنت روستای زادگاه او را قطع کرده اند.
اسد در سفر به چین یک هدف دارد: جهان من را به عنوان واقعیت دمشق بپذیرد. چین هم از داشتن یک اهرم جدید در دستانش استقبال میکند. البته اگر این اهرم، هزینهای برایش ایجاد نکند.
اندیشه یزدانپناه ــ آنچه ما از مقاومت مدنی و مبارزه سیاسی میشناسیم، در بسیاری از مواقع شیوه «مردانه» است، و ما به اشتباه آن را روایتها و فهمهایی از مبارزه همه «انسان»ها قلمداد میکنیم. اما زنان و همه آنها که «مرد» نیستند به چه شکل مقاومت را رقم میزنند و صدای مبارزه آنها چگونه است؟
خورشید شعیری - جمهوری اسلامی تلاش میکند با پیوستن به اتحادهای فرعی و همکاری اقتصادهای نوظهور، ماهیت عملگرایانهتری در عرصه بینالمللی از خود نشان دهد. گاه به شرق چه آیندهای را برای مبادلات اقتصادی رقم خواهد زد؟
نادر عالمشاهی ــ خانه تاریخی فحرالدوله، یکی از نمادهای تجددخواهی در ایران، مدتیست که به خانه مداحان اهل بیت تبدیل شده؛ مکانی برای پروپاگاندای حکومتی در جهت تحکیم قدرت رهبر جمهوری اسلامی.
حمید مافی ــ یک ویدئو کوتاه از جلسه دفاع لیلا حسینزاده بهانهای شده است برای حمله سازمانیافته به او و جریان چپ دانشجویی. حملهکنندگان نیروهایی به ظاهر متضاد اما همراستا هستند: راستهای برانداز، راستهای درون نظام و دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی.
محمدرضا نیکفر – پایاننامهی دانشجوی آزادیخواه، لیلا حسینزاده اتحادِ مبناییِ ارتجاعِ سلطانی−ولایی را به نمایش گذاشت. "ملیگرایی" اینان آزادیکش است و حربهی مسکوت گذاشتن طرح مسئلهی تبعیض.
زمانه در ویدئویی سهقسمتی، حوادثی را که منجر به شروع قیام ژینا شد و سپس شیوه گسترش آن را بر اساس ویدیوها و آرشیوهای موجود بررسی میکند. قسمت سوم مربوط به گسترش سرتاسری جنبش و فرمهای مبارزه در آن است که روز ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ سرآغاز آن بود.
فرزاد صیفیکاران ــ شیرین علیزاده مشغول فیلم گرفتن از اعتراضات و نگران دختری بود که بر اثر اصابت گلوله بر زمین افتاده بود، اما ناگهان گلولهای دیگر او را به کام مرگ کشاند.
هستی کیان ــ درز و سرریز را در همهجا و همهی سیستمها میتوان یافت. تأملی فلسفی در معنای سیاسیـاجتماعی آنها.
اعتصاب غذای تمنا زریاب پریانی در آلمان و مهره فابی در سوئد هر دو یک خواسته دارند: به رسمیت شناخته شدن آپارتاید جنسیتی در افغانستان. یکی از این دو فعال ترنس است و این تفاوتی گسترده در واکنشها به این اقدام او در پی داشت.
از جنبش چه آموختیم و اکنون کجا ایستادهایم؟ آیندهی جنبش را چگونه میبینیم؟ پاسخ جمعی از کلکتیوها و گروههای فمینیستی را در بیانیه مشترکشان بخوانید.
در دو روز گذشته دو شهروند در سنندج و ارومیه و یک شهروند در زنجان به دست نیروهای امنیتی دستگیر و به مکانی نامعلوم منتقل شدهاند.
ارمنیهای قرهباغ با پیشنهاد آتشبس نیروی حافظ صلح روسیه موافقت کردند. آذربایجان هم این آتشبس را تایید کرد. ایران نگران است که شعله درگیری به دالان زنگزور هم سرایت کند و مرز تاریخیاش با ارمنستان از دست برود.
کنعان مختار ــ گزارش پیشرو به محدودیت روزافزون فعالیت روزنامهنگاران محلی، شهروند-خبرنگاران و فعالان حوزه خبر میپردازد. با چند تن از آنها در گفتوگو قرار گرفتیم.
در گذر شب، آستارا، تالش و دیگر نقاط شمالی استان گیلان شاهد شدیدترین بارندگی ۱۰۰ سال اخیر خود بودند. پدیده ال نینو و هشدارهای پژوهشگران از احتمال سیلهای مشابه در دیگر مناطق ایران خبر میدهد.
دو هفته از مرگ شش کارگر معدن طزره میگذرد و مسئولان جمهوری اسلامی مثل همیشه به اظهارات کلیشهای در واکنش به آن بسنده کرده اند. این تنها حادثه مرگبار اخیر برای کارگران ایران نبوده است. همزمان کارگران به اعتصاب و اعتراض در نقطههای مختلف ادامه داده اند. گزارش این هفتهی زمانه از خبرهای کارگری به این موارد میپردازد.
بر مبنای توافقنامه امنیتی با جمهوری اسلامی، احزاب کردستانی را از مرزهای ایران دور کردهاند. عمار گلی، روزنامهنگار در گفتوگو با زمانه جزئیات بیشتری در این باره مطرح میکند.
شبکه رسانهای زنان، نهاد اهداکننده جایزه روزنامهنگاری وین، این جایزه را به منظور حمایت و همبستگی با زنان اصحاب رسانه در ایران، به عالیه مطلبزاده اهدا کرد.
دولت راستگرای یونان با برجسته کردن مساله امنیت ملی، به مهاجرستیزی دامن زده است. آتشسوزی اورس یک نمونه است از دعوت جامعه یونان به «شکار پناهجویان».
نه جنگ میشود نه مذاکره میکنیم. این جملهای بود که علی خامنهای در مقابل سیاست فشار حداکثری ترامپ به زبان آورد. بعد از خروج ترامپ از کاخ سفید، آمریکا و ایران مذاکره غیرمستقیم را از سرگرفتند ولی حاصل بزرگی برای دو طرف نداشت. سه سال مذاکره غیرمستقیم به یک معامله بزرگ نرسید و هر دو طرف را دست به ماشه نگاه داشت.
آذربایجان حمله جدیدی را به منطقه جداییطلب قرهباغ کوهستانی آغاز و اعلام کرد روسیه و ترکیه را در جریان قرار داده است. بیم آن میرود که تشدید تنشهای نظامی، مناقشه قرهباغ را به جنگی همهجانبه تبدیل کند.
شاخص فلاکت در فصل بهار از ۶۰ درصد بزرگتر بود و ۱٬۲ واحد درصد نسبت به اسفند ۱۴۰۱ بیشتر شد. در ۱۴ استان ایران شاخص فلاکت نزدیک به ۷۰ درصد رسیده است.
اسفندیار کوشه - «سال هزار و سیصد و فراموشی» از سرودههای شیدا محمدی هشداری است برای ضرورت به یاد داشتن و به یاد آوردن همه فجایعی که از کشتار ۶۷ تا قیام ژینا از سر گذراندهایم.
نیروهای امنیتی دهها نفر، از جمله خبات دهدار، فعال کارگری و برادرش رامیار دهدار، و فرشته صدیق صفت، فعال مدنی و حقوق کودکان را بدون ارائه حکم بازداشت کرده و با خود بردند.