آتش‌نشان، فداکار گمنام
بیشتر ما زمانی که یکی از اعضای خانواده، دوستان و یا نزدیکان درخطر باشد، اقدامات شجاعانه انجام می‌دهیم و کمتر کسی را دیده‌ایم که برای نجات جان فردی که نمی‌شناسد، جان خود را به خطر اندازد. نجات جان یک انسان و حتی یک حیوان تنها از یک آتش‌نشان برمی‌آید.

نقش آتش‌نشان در جامعه امروز، اعم از شهری، روستایی، محیط طبیعی، شغلی، صنعتی، نیروی دفاعی، هواپیمایی، ورزشی یا سایر موارد مرتبط، تعهد و فداکاری است. آتش‌نشانان علیه یک دشمن مشترک(آتش) می‌جنگند و مهم نیست در کجا و کدام کشور و با چه لباسی و به چه زبانی صحبت می‌کنند فقط جان خود را وقف حفاظت از مال و جان دیگران می‌کنند.

در سال ۱۹۹۹ روز آتش‌نشان هنگامی انتخاب شد که پنج آتش‌نشان در آتش‌سوزی در استرالیا به طرز ناگواری جان خود را از دست دادند. آنان به دلیل تغییر ناگهانی باد آتش گرفتند. روز جهانی آتش‌نشان سالانه چهارم ماه مه و روز ملی آتش‌نشان در ایران هفتم مهر ماه است. نماد روز جهانی آتش‌نشان، روبان قرمز و آبی است. رنگ قرمز نماد آتش و رنگ آبی نشانه آب است. این رنگ‌ها نشان‌دهنده خدمات اضطراری در سراسر جهان است.

مبارزه با آتش‌سوزی در سال ۲۰۲۰ به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا پیچیده است. سرفه یا علامت بیماری کووید-۱۹، چالش جدیدی است که آتش‌نشانان در روزهای کرونایی با آن مواجه هستند. آتش‌نشانان در فصل‌های آتش‌سوزی بیشتر بیمار می‌شوند زیرا دود بر سیستم تنفسی و ایمنی آنان تاثیر می‌گذارد و در هنگام شیوع بیماری همه‌گیر کنونی، این سرفه به دلیل شک در ابتلا به بیماری کووید-۱۹ مشکل‌ساز شده است.

با شروع آتش‌سوزی‌های فصلی، اکنون آتش‌نشانی با چالش اضافی بحران کرونا مواجه است و باید برای چگونگی مبارزه با آتش‌سوزی‌ها در میان شیوع بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ آمادگی بیشتری پیدا کند. ترکیب بحران‌های ویروس کرونا، آتش‌سوزی و طوفان‌های فصلی که تغییرات آب‌وهوایی آن‌ها را بدتر کرده است، چالشی برای آتش‌نشانان است. البته آتش‌نشانان با این موارد غریبه نیستند.

مت ورک، دبیر کل اتحادیه آتش‌نشانی(FBU) اظهار کرد: ما با یک بحران بهداشت عمومی روبه‌رو هستیم که در طول زندگی بی‌سابقه است. شیوع ویروس کرونا اکنون یک وضعیت اضطراری بشردوستانه است و آتش‌نشانان می‌خواهند به جوامع خود کمک کنند. برای عبور از این مسیر، باید روش‌های همکاری با سایر خدمات اضطراری را پیدا کنیم. آتش‌نشانان در کار گروهی فوق‌العاده هستند.

مقامات آتش‌نشانی گفتند: کنترل ایمنی آتش‌سوزی‌ها همچنان مورد توجه است اما رعایت فاصله فیزیکی برای سلامت آتش‌نشانان و ارائه خدمات به افرادی که در شعله‌های آتش گرفتار شدند، نقش اساسی دارد. البته امنیت عمومی برای آتش‌نشانان نیز حائز اهمیت است.

در زمان تخلیه مناطقی که هشدار آتش‌سوزی دارد، باید به موارد بهداشتی کروناویروس نیز توجه شود زیرا تخلیه گسترده می‌تواند منجر به افزایش موارد ابتلا به بیماری کووید- ۱۹ شود و به همین دلیل باید افراد را به مکان‌هایی انتقال داد که آمار بیماری در آنجا پایین است و از این طریق، انتقال بیماری را به حداقل رساند.

روش‌های تخلیه نیز تغییر کرده است. گزینه حمل‌ونقل عمومی خطرناک است اما اجتناب از آن برای افرادی که اتومبیل ندارند، دشوار است. تخلیه با اتوبوس رعایت فاصله فیزیکی را تقریبا غیرممکن می‌کند.

مدرنیزه‌سازی ایستگاه‌های آتش‌نشانی در روزهای کرونایی بسیار مهم است و باید ایستگاه‌ها به‌گونه‌ای طراحی شود که آتش‌نشانان کمتر در معرض ویروس قرار گیرند.

برخی از فعالیت‌های آموزشی به دلیل رعایت فاصله فیزیکی محدودشده است. ایستگاه‌ها برای ورود عموم فعال نیست و هنگام ورود اعضا به ایستگاه موارد بهداشتی از جمله تب‌سنجی روزانه انجام می‌شود و تعداد افراد حاضر در وسایل نقلیه برای اطمینان از رعایت فاصله فیزیکی کاهش می‌یابد. در این شرایط وعده‌های غذایی کارکنان نیز به‌ صورت مجزا تقسیم می‌شود.

چگونه از ابتلا به کووید-۱۹ در میان آتش‌نشانان جلوگیری می‌شود؟

لباس فرم و ملافه حداقل بعد از هر مرتبه شیفت و ترجیحا در ایستگاه شسته می‌شود.

تماس با بازدیدکنندگان خارجی یا حتی اعضای خانواده در ایستگاه کاهش یافته یا ممنوع شده است.

اگر آتش‌نشانی احساس بیماری کند، نباید به شیفت کاری خود ادامه دهد و باید سریع اطلاع‌رسانی کند و اقدامات لازم در زمینه پیگیری بیماری را انجام دهد.

تمیز کردن عمومی و ضدعفونی کامل، دو بار در روز در تمام ایستگاه‌ها و دستگاه‌ها و در صورت نیاز پس از هر مرتبه اجرای عملیات انجام می‌شود.

دود حاصل از آتش‌سوزی‌ها می‌تواند خطر ابتلا به بیماری کووید- ۱۹ در آتش‌نشانان را افزایش دهد.

در زمان اطفای حریق، رعایت موارد بهداشتی مانند فاصله فیزیکی و شستن دست اندکی دشوار است و این موارد می‌تواند شیوع ویروس در ایستگاه‌های آتش‌نشانی را افزایش دهد.

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که قرارگرفتن طولانی‌مدت در معرض آلودگی هوای تولیدشده از منابعی مانند آتش‌سوزی، نیروگاه‌ها و وسایل نقلیه می‌تواند ویروس را خطرناک‌تر کرده و خطر مرگ را افزایش دهد.

در سراسر جهان آتش‌نشانان در پیشگیری از بروز حوادث در مدارس، جامعه و هر جای دیگری تلاش می‌کنند و همواره باید از شجاعت آنان تقدیر کرد.

منابع

firefightersday.org

jagranjosh.com

daysoftheyear.com

gulftoday.ae

ocregister.com

abc.net.au

firerescue۱.com

← لطفاً ثبت‌نام کنید یا واردشوید و نظر خود را اضافه کنید.