ساخت دستگاه ضدعفونی کنندۀ محیط از ویروس کرونا
محققان دانشگاه کاشان موفق به استفاده از سامانه پلاسمایی تخلیه سد دی الکتریک، جهت تولید اُزُن به عنوان یک عامل مکمل در پاکسازی محیط‌های آلوده به میکرو ارگانیسم‌ها از جمله ویروس کرونا شدند.

عضو هیأت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه کاشان و سرپرست گروه تحقیقاتی این طرح اظهار کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا (با نام علمی Covid-۱۹) که موجی از نگرانی را در میان تمام مردم جهان ایجاد کرده است و نظر به اینکه گسترش این ویروس همه گیر سبب شده بهداشت محیط در این روزها بیش از پیش مورد توجه قرارگیرد، وجود یک ساز و کار مناسب برای پیشگیری از این بیماری به شدت احساس می‌شد.

زینب رحمانی نوش آبادی افزود: بر این اساس، جمعی از دانشجویان و محققان دانشگاه کاشان، موفق به ساخت نوعی از دستگاه مولد اُزُن شده‌اند که با وجود کارایی بالا هزینه ساخت پایینی دارد، لذا نه تنها برای مکان‌های دولتی و عمومی قابل تهیه است، بلکه امکان خرید آن برای قشر متوسط مردم نیز وجود دارد.

وی اظهار کرد: ازن به عنوان یک اکسیده قوی با آلودگی‌های اطراف خود پیوند کرده و ساختار مولکولی آن‌ها را تجزیه و اکسید می‌کند. از آنجا که ویروس‌های پوشیده از چربی نسبت به حلال‌های آلی، اتر و «ازن» حساس هستند، اختلال یا از بین رفتن لیپیدها منجر به اختلال یا از بین رفتن عفونت یا ویروس‌های دارای پوشش لیپیدی همچون هپاتیت ب، سرخک، اوریون، آنفلوآنزا و «کرونا ویروس» و ... می‌شود.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه کاشان، رحمانی افزود: از آنجا که تحقیقات روی ویروس کرونا همچنان ادامه دارد، دستگاه حاضر می‌تواند با تولید گاز ازن از هوای محیط، به عنوان یک عامل کمکی قدرتمند در ضدعفونی کردن محیط آلوده به ویروس استفاده کند، همچنین با انتشار ازن کنترل شده در محیط، در پاکسازی سطوح نیز مؤثر باشد.

وی با ذکر این نکته که روش به‌کار رفته در این محصول در مقایسه با روش‌های دیگر دارای شاخصه‌هایی چون پخش در همه جهت، عدم استفاده از مواد شیمیایی و سهولت در استفاده است، خاطرنشان کرد: دستگاه ساخته شده توسط گروه که در حال سپری کردن مراحل ثبت اختراع است، از مکانیزم تخلیه الکتریکی با سد دی الکتریک برای تولید ازن استفاده می کند.

عضو هیأت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه کاشان با بیان اینکه این دستگاه در توان ۶۰ وات طراحی و ساخته شده است که کاملا کم مصرف محسوب می‌شود و نیازی به برق صنعتی ندارد، افزود: از آنجا که دستگاه مجهز به یک خنک کننده است می‌تواند با راندمان بالا برای استفاده طولانی مدت به‌کار رود.

رحمانی اظهار کرد: با توجه به شرایط کنونی از کاربردهای دستگاه حاضر می‌توان به ضدعفونی کردن وسایل حمل و نقل عمومی و اتوبوس‌های بین شهری، داخل قطار و هواپیما اشاره کرد.

وی تصریح کرد: این دستگاه قادر به ضدعفونی و کاهش آلودگی و بارمیکروبی محیط‌های پر ازدحام و پر تردد همچون بانک‌ها، پایانه‌های مسافربری و کاهش بو، باکتری، قارچ و ویروس در محیط بیمارستان است. همچنین این ظرفیت وجود دارد که با ارتقای دستگاه از آن در مکان‌ها و کاربردهای حساس‌تر همچون ضدعفونی اتاق عمل، استریل کردن وسایل آزمایشگاهی و پزشکی و ضدعفونی ملحفه‌ها و البسه بیماران استفاده کنیم.

این مدرس دانشگاه افزود: با توجه به پایین بودن هزینه تمام شده دستگاه، وزن پایین آن و همچنین عدم نیاز به قطعات و امکانات اضافی همچون کپسول اکسیژن و پمپ هوا، امکان تهیه آن برای افراد عادی جهت استفاده در منازل مسکونی، خودروهای شخصی و به خصوص داخل مطب‌ها فراهم شده که این خود از نقاط قوت کار انجام شده است.

شرکت «پلاسما فناوران کویر» متشکل از فربد گلشنیان، علی رفیعی، محمدحسین غفاری، آسیه نظری مفرد و نیلوفر محمدی نهرانی موفق به ساخت این دستگاه شده‌اند.

← لطفاً ثبت‌نام کنید یا واردشوید و نظر خود را اضافه کنید.