سوغات شرقی؛ تاکتیک جدید روحانی چه دستاوردهایی برای ایران دارد؟
سفر سه‌روزه حسن روحانی به چین و شرکت در اجلاس سازمان شانگهای قطعا جایگاه ایران را در این سازمان ارتقا می‌دهد و موضع مقابله با یکجانبه‌گرایی آمریکا را در جهان تقویت و راه تعامل با شرق را برای تقابل با بدعهدی‌های احتمالی غرب هموارتر می‌کند.

به گزارش خبرآنلاین، حجت الاسلام حسن روحانی به دعوت رسمی"شی جینپینگ" رئیس جمهوری چین برای شرکت در هجدمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای،صبح جمعه ۱۸ خرداد عازم چین شد. هیأتی عالی رتبه متشکل از محمدجوادظریف وزیر امور خارجه، محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور، بیژن نامدارزنگنه وزیرنفت، مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد، محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور و ولی‌اللهسیف رئیس کل بانک مرکزی رئیس جمهور را در این سفر همراهی کردند.

محل برگزاری این اجلاس شهر &#۳۹;چینگ دایو&#۳۹; استانشاندونگ در شرق چین بود و سران ۸ کشورهای شرکت‌کننده ۱۹ و ۲۰خرداد درباره مسایل امنیتی و مسئله مبارزه با تروریسم، افراط گرایی و انشعاب طلبی بهطور مشروح رایزنی و تبادل نظر کردند.

هم اکنون قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان،ازبکستان، پاکستان و هند عضو رسمی و جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مغولستان وبلاروس نیز اعضای ناظر سازمان شانگهای هستند.

این سازمان با جمعیت سه میلیارد نفری و پهنهسرزمینی به ۳۵ میلیون و ۹۷۲ هزار کیلومتر مربع به یکی از بزرگ ترین قدرت های منطقهای جهان تبدیل شده است و اعضا منافع دو جانبه و چندجانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعیو فرهنگی با هم دارند.

حسن روحانی همان طور که در فرودگاه مهرآباد پیشاز آغاز سفر رسمی سه روزه به چین اعلام کرد (اینجا)،ضمن سخنرانی در اجلاس سازمان شانگهای، در حاشیه این اجلاس با روسای ۷ کشورپاکستان، روسیه، افغانستان، بلاروس، مغولستان، هندوستان و چین جمهوری اسلامی ایراندیدارهای دوجانبه داشت.

ایران در طول ۴۰ سال گذشته در مبارزه با افراطی‌گریو تروریسم و مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا تجربیات بسیار ذی‌قیمتی دارد و اینتجربیات را در اجلاس سازمان شانگهای با دیگر کشورهای شرکت کننده به اشتراک گذاشت تادر سایه امنیت، منطقه‌ای قوی‌تر، امن‌تر و توسعه یافته ایجاد شود.

حسن روحانی در روز شنبه ۱۹ خرداد ۴ دیدار داشتکه در ملاقات با "ممنون حسین" رئیس جمهور پاکستان ضمن تأکید بر پایبندیایران به تعهدات خود در برجام و در مقابل نقض معاهدات و مقررات بین المللی از سویآمریکا، درباره اهمیت همکاری های اقتصادی و دفاعی تهران و اسلام آباد سخن گفت ویادآور شد: «توسعه منطقه در گرو ثبات و امنیت کامل است. تا تروریست ها فعال هستند،منطقه به اهداف توسعه ای خود نخواهد رسید، مبارزه با تروریسم نیازمند هماهنگی وهمکاری تمام کشورهای منطقه است. مرزهای مشترک ایران و پاکستان باید پیوسته امن باشد»که این صحبت ها مورد تأیید و حمایت رئیس جمهور پاکستان نیز قرار گرفت.

دیدار بعدی روحانی با ولادیمیر پوتین بود که دورئیس جمهور ضمن تأکید بر گسترش روابط دوجانبه در تمام ابعاد درباره موضوعات سواپانرژی، دفاعی و بخش ترانزیت، سرمایه‌گذاری، امنیت، حل بحران سوریه و غیرقانونیبودن خروج آمریکا از برجام و راه های حفظ این معاهده با یکدیگر تبادل نظر کردند. (اینجا)

پس از این دیدار روحانی با اشرف غنی رئیس جمهورافغانستان به گفتگو نشست که نحوه تسهیل اتصال کشورهای آسیای مرکزی به خلیج فارس ازطریق توسعه بندر چابهار، اعلام آتش بس دولت کابل با طالبان و مبارزه با «داعش وتولید و قاچاق مواد مخدر» از مهمترین محورهای صحبت های آنها بود. (اینجا)

دیدار با "الکساندر لوکاشنکو" رئیس‌جمهوربلاروس آخرین برنامه روحانی در این روز بود و دو طرف بیشتر بر موضوعات ترانزیتشمال-جنوب و خروج دولت آمریکا از عمده توافقات بین‌المللی و لزوم ایستادگی جامعهجهانی در مقابل واشنگتن بیشتر تمرکز کردند. (اینجا)

هجدهمین اجلاس سران عضو سازمان همکاری شانگهایصبح یکشنبه با حضورحسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در شهر چیندائو چین آغازشد. روحانی و دیگر سران کشورهای عضو این سازمان هنگام ورود به محل اجلاس و پس ازاستقبال از سوی "شی جین پینگ " رئیس‌جمهور چین، عکس یادگاری گرفتند و هرکدام دقایقی نطق کردند.

حسن روحانی در نطق خود تلاش ایالات متحده برایتحمیل سیاست های خود بر دیگران را خطری در حال گسترش توصیف کرد و گفت: تحریم‌های یکجانبهبه روند تجارت مشروع بین‌المللی خدشه وارد می‌کنند. رئیس جمهور در موضوع امنیت نیز به کشورهای عضو سازمانشانگهای پیشنهاد کرد «برای منطقه‌ای امن‌تر، باثبات‌تر،توسعه‌یافته‌تر و پررونق‌تر، اشتراکات و منافع مشترک درازمدت را مبنای تعامل ودستور کار در سطح منطقه قرار دهند و در این راه ایران را شریکی مستقل و مطمئن برایگسترش همکاری‌های اقتصادی منطقه‌ای و بین‌المللی بدانند. او همچنین بر ایستادگیجامعه بین‌المللی در برابر سوءاستفاده ابزاری از موضوع انرژی تأکید و اضافه کرد: ایرانآماده همکاری با سازمان همکاری شانگهای در زمینه مبارزه با تروریسم، افراط‌گرایی،جدایی‌طلبی و مواد مخدر است».

پس از پایان اجلاس، رئیس‌جمهور پیش از ترک چیندائو،۳ دیدار دیگر با سران کشورهای هندوستان، مغولستان و چین داشت.

روحانی توسعه روابط اقتصادی و مشارکت ایران درطرح‌های توسعه‌ای مغولستان را به خالتما باتولگا همتای مغولی خود پیشنهاد داد کهبا استقبال رئیس جمهور این کشور مواجه شد.

همچنین رئیس جمهور در دیدار با نخست وزیر هندبه روابط تاریخی و تجاری دو کشور و مشارکت فعال هندوستان در طرح توسعه بندر چابهاراشاره کرد و اهمیت نقش همکاری‌های بانکی در توسعه روابط اقتصادی دو کشور را موردتاکید قرار داد. نخست وزیر هند نیز در این دیدار از مصمم بودن کشورش در توسعه همهجانبه روابط با ایران سخن گفت.

آخرین ملاقات دیپلماتیک روحانی با "شی جینپینگ" رئیس جمهوری خلق چین انجام شد. چین شریک نخست تجاری ایران در سال هایاخیر است. تجارت با پول ملی دو کشور، توسعه همکاری‌های بانکی، مشارکت در پروژه هایسرمایه گذاری، همکاری‌های راهبردی در حوزه‌های «انرژی، حمل و نقل و صنعت»، تکمیلراکتور آب سنگین اراک، نقش پکن در استحکام برجام و اجرای تعهدات توسط سایر طرف ها موضوعاتیبود که روحانی در دیدار با همتای چینی راجع به آنها صحبت کرد.

رئیس‌جمهور چین نیز حضور موثر ایران را موجبتقویت نفوذ بین‌المللی سازمان همکاری شانگهای برشمرد و ضمن تأکید بر تداوم همکاری‌هایدو کشور در روابط فنی و آموزشی در حوزه دفاعی و مبارزه با تروریسم و مواد مخدر،بیان کرد: پکن مصمم است همکاری‌های راهبردی با تهران را ادامه دهد. آمریکایی‌ها باروحیه یکجانبه‌گرایی و نادیده گرفتن تعهدات و مقررات در صددند نظم بین‌المللی رابه دلخواه خود تغییر دهند و چین قاطعانه با خروج یکجانبه آمریکا و اعمال تحریم هایجدید مخالف است. پکن بر تعهدات برجامی خود برای بهسازی راکتور اراک پایبند می ماند،ادامه می‌یابد. (اینجا)

در پایان این ملاقات و در حضور روسای جمهورایران و چین "یادداشت تفاهم برنامه مشترک تحقیقاتی بین معاونت علمی و فناوریریاست جمهوری ایران و وزارت علوم و فناوری جمهوری خلق چین"، "یادداشتتفاهم بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین در زمینه همکاری در پیشگیریو مبارزه با تولید غیرقانونی، قاچاق و سوءمصرف مواد مخدر، داروهای روان‌گردان و پیش‌سازها،"تفاهم‌نامه فیمابین سازمان بورس و اوراق بهادر ایران و کمیسیون قانونگذاریاوراق بهادار چین برای همکاری متقابل و کمک فنی" و "یادداشت تفاهم همکاریفیمابین وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون ملی توسعه واصلاحات جمهوری خلق چین بر تشکیل برنامه همکاری مشترک دو جانبه ایران - چین درچارچوب ابتکار طرح کمربند و راه" در قالب چهار سند توسعه مناسبات همکاریدوجانبه به امضاء رسید.

رئیس جمهور بامداد امروز دوشنبه سه روز حضور درچین برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای به تهران بازگشت.

حضور رئیس جمهور در اجلاس سازمان شانگهای پیام روشنیبه اروپایی ها بود که ایران برای همیشه منتظر تصمیم گیری آنها نمی ماند و راه های دیپلماتیکدیگری را برای همکاری های سیاسی و اقتصادی دنبال می کند. یکی از آن راه‌ها تقویت ارتباطاتبا شرق به ویژه چین و روسیه با حفظ منافع مشترک است. پررنگ شدن نقش تهران در پیمانشانگهای این امکان را به دولت حسن روحانی می‌دهد که برای خنثی سازی تهدیدهایاقتصادی آمریکا بسیاری از مراودات اقتصادی ایران را بازتعریف و از این طریق پیوندهایتهران را در حوزه تجارت جهانی مستحکم کند.

← لطفاً ثبت‌نام کنید یا واردشوید و نظر خود را اضافه کنید.